Veelgestelde vragen

Waarom een Nederlands-Indische omroep?

Elke 5 jaar bestaat de mogelijkheid om in het Nederlandse publieke omroepbestel een nieuwe omroep te starten, een zogenaamde aspirant-omroep. Deze omroep dient zich te onderscheiden van de bestaande omroepen en kan gebaseerd zijn op een religieuze, maatschappelijke of culturele grond. Helaas is bij de Nederlandse Publieke Omroep nog te weinig te zien over de cultuur en geschiedenis van het voormalig Nederlands-Indië. Terwijl de grootste groep naoorlogse nieuwkomers, onder andere bestaande uit Indische Nederlanders, Molukkers, totoks, Peranakan-Chinezen, Toegoenezen, Papoea’s, Timorezen, Belanda’s Hitam, en Indische Joden inmiddels -inclusief nakomelingen - uit bijna 1,8 miljoen mensen bestaat.

Juist dit jaar (2020) waarin 75 jaar bevrijding van Nederland wordt gevierd, is duidelijk dat zonder een eigen omroep er te weinig aandacht besteed wordt aan de zo diverse Nederlands-Indische gemeenschap. Ook de rest van het jaar is deze aandacht niet in lijn met de omvang van deze gemeenschap. Nu de eerste generatie helaas inmiddels zo oud is geworden dat deze groep steeds kleiner wordt, is het belangrijk om juist nu een omroep te starten, zodat het cultureel erfgoed kan voortbestaan.

Er bestaan op dit moment vele online platforms, bladen, boeken, eetgelegenheden en evenementen en deze zijn zeer populair binnen, en soms buiten, de Nederlands-Indische gemeenschap. Een omroep zou kunnen zorgen voor zichtbaarheid in de media voor heel Nederland en het voortbestaan van het erfgoed, hetgeen ook invloed kan hebben op de reikwijdte van deze culturele activiteiten.

Hoe groot is de Nederlands-Indische gemeenschap in Nederland?

De Nederlands-Indische gemeenschap bestaat uit ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland. Maar naast leden uit deze bovenstaande gemeenschap, zal de omroep zich ook richten op inwoners van Nederland met een Indonesische afkomst, de voormalige Nederlandse soldaten (en hun nakomelingen) die in het voormalige Nederlands-Indië hebben gevochten en niet te vergeten de rest van Nederland, om ze eindelijk op de hoogte te brengen van het Nederlands-Indische cultureel erfgoed.

Wat gebeurt er met uw lidmaatschapsgeld?

Het lidmaatschapsgeld wordt in eerste instantie samen met de donaties gebruikt om de kosten van de werving van minimaal 50.000 leden en voor het opzetten van de organisatie. Het bestuur en de vele vrijwilligers krijgen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Mocht het helaas dit jaar niet lukken om het beoogde aantal van 50.000 leden te behalen en de licentie te bemachtigen, dan zullen de binnengekomen abonnementsgelden na aftrek van ledenwervingskosten gebruikt worden voor een door de ledenraad gekozen goed doel van een erkende NGO.

Het lukt mij niet om aan te melden, wat nu?

Mocht het voorkomen dat u zich niet kan aanmelden, dan kan ik dit aan veel verschillende zaken liggen. Het aanmeldformulier voldoet aan alle beveiligingseisen en de laatste functionaliteiten van de verschillende browsers en apparaten. Vaak zit het probleem in een optie op uw apparaat, veel voorkomende problemen zijn: anti-virus software, pop-up blockers of niet up-to-date browsers. Wij willen u graag verzoeken om het via een ander apparaat nogmaals te proberen, blijft dit probleem zich voordoen kunt u contact opnemen met marketing@omroepbersama.nl. Wij vragen u graag het probleem te vermelden, welke browser u gebruikt en welk apparaat.

Bersama is een culturele omroep vereniging. Wat houdt dit in?

De doelstelling van de vereniging is om het culturele erfgoed -in de breedste zin van het woord- te bewaren, te verspreiden, te verdiepen en levend te houden binnen de gemeenschap, maar ook bij de rest van Nederland. Hoewel de vereniging zelf geen politieke doelstellingen nastreeft kan zij wel het woord geven aan mensen die dat wel doen. Het uitgangspunt van deze verhalen is dat zij dan wel vanuit een persoonlijk perspectief en binnen een hedendaagse context verteld worden. Geschiedenis is tenslotte een belangrijk element van het erfgoed, we willen er dan ook zorg voor dragen dat alle kanten van de geschiedenis belicht zullen worden.

Wordt Bersama een tempoe doeloe omroep?

Nee, zeker niet. Er zal niet met weemoed gesproken worden over de goede oude tijd. Natuurlijk zal het verleden wel ter sprake komen en zal op een moderne, van alle kanten belichte wijze deze geschiedenis aan bod komen.

Kun je lid zijn van meerdere omroepen tegelijkertijd ?

Ja, dat kan zeker. Het omroepbestel kan en moet een stuk diverser worden en dit kan geen enkele aspirant omroep alleen bereiken. Vanwege deze diversiteit vinden wij het juist goed dat mensen lid worden van meerdere omroepen.

Heeft Omroep Bersama iets te maken met etniciteit?

Nee, het gaat Omroep Bersama om cultuur, om een erfgoed wat onderdeel is van het Nederlandse Erfgoed. Daarnaast bestaat de Nederlands-Indische gemeenschap uit een variëteit van etniciteit: Europeanen, totoks (witte Nederlanders), Indo-Europeanen, Indo’s, Molukkers, Chinees-Indonesisch, Papoea’s, Indonesische Nederlanders, Javaanse Surinamers en Afrikaans Indonesisch.

Helpt Omroep Bersama mee aan de verzuiling?

Aan de verzuiling is in de jaren 70 een einde gekomen. Elke politieke, religieuze of culturele vereniging die vindt dat er binnen de NPO meer ruimte zou moeten komen voor programma’s die er op dit moment niet of te weinig worden uitgezonden, heeft recht om een aspirant-status aan te vragen. De reden waarom dit gebeurt is omdat er door groeperingen ervaren wordt dat zij binnen het huidige bestel niet of niet genoeg aan bod komen. Door het starten van een nieuwe omroepvereniging kan gezorgd worden dat dit veranderd wordt. Omdat een aspirant omroep nooit genoeg zendtijd zal krijgen om te zorgen dat iedereen wel aan bod komt bij de NPO, is het wenselijk dat er verschillende nieuwe aspirant-omroepen komen.

Welke achternaam moet ik gebruiken als ik de naam van mijn partner heb aangenomen?

De naam die ingevuld moet worden, is de naam die in je paspoort staat.